Bölüm RöportajarıRöportajlar

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği Okumak

Değerli egitimyoldasim.com takipçilerinden Makine Mühendisliği bölümü okumak isteyen öğrenciler için rehber niteliğinde bir röportaj hazırladık.

Makine Mühendisliği bölümü başarı sıralamaları ve taban puanları için tıkla.

Bu yazımızda sizlere Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü öğrencilerinden Orkun ile yaptığımız röportajdan bahsedeceğiz. Bu röportajı gerçekleştirmemizde bize yardımcı olan Orkun’a teşekkürlerimizi sunar hayatta başarılar dileriz. Umarız ki sizler için faydalı bir içerik olmuştur iyi çalışmalar dileriz..

Bizi Twitter’da takip ederek destek olabilirsiniz !

İçindekiler

Türkiye’de Makine Mühendisliği Okumak Röportajı

Makine Mühendisliği
Makine Mühendisliği

Bize biraz kendinizi tanıtır mısınız (adınız,yaşınız,okuduğunuz okul, bölüm vs.) ?

Merhaba ben Orkun Bilgili 21 yaşındayım. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 3. Sınıf öğrencisiyim.

Okuduğunuz bölümden memnun musunuz ? neden ?

Okuduğum bölümden memnunum çünkü bu bölüm benim isteklerimi hedeflerimi ve ilgimi çeken bir alanı meslek olarak yapıp hayatım boyunca hiç çalışmamamı sağlayabilir. Yaptığımız matematik hesaplarının soyut olarak kağıt üstünde kalmayıp somut bir son ürün ve bu ürünün aşama aşama ilerleyişini görmek bu bölüm adına beni memnun ediyor.

Maikne Mühendisliği senin hedefin miydi? Puanın bu bölümü tutuğu için tercih ettin ?

Bu bölüm tam olarak istediğim bir bölümdü . Sadece makine mühendisliği bölümünün spesifik olarak dalları olan Uçak mühendisliği , Uzay ve Uçak mühendisliği gibi alanlar da hedeflerim arasında yer alıyordu. Puan açısından beni sınırlayan durum bölüm değil üniversiteydi. Belki başka üniversitede olmak isterdim.

Makine Mühendisliği iş imkanları neler ? Sen bitirdikten sonra ne hedefliyorsun ?

Bölüm iş imkanları olarak çeşitli dallara ayrılıyor. Bu dallar imalat , enerji , termodinamik , mekanik gibi alanlar. Seçtiğimiz alana bağlı olarak herhangi bir teknoloji şirketinin kalite kontrol , bakım , analiz veya imalat gibi alanlarında iş sahibi olabilirsiniz. Ben bitirdikten sonra uzay ve havacılık sektörü üzerine analiz kısmında ilerlemek istiyorum.

Senin bölümün için onlarca üniversite varken neden şu anda okuduğun okulu seçtin ?

Elde ettiğim puanla bir üniversiteye yerleşmek istedim. Bu puan bazında eğitim açısından en iyi olan ve hazırlık ile dil edinebileceğim bir üniversite olarak şu anda okuduğum okulu seçtim.

Sence sosyal olarak yeterli bir yerde mi okuyorsun? Yeterince kulüp/proje faaliyeti var mı ?

Gerek şehir gerekse okul olarak sosyal olarak yeterli. Kulüp proje faaliyeti olarak kendi fakültem açısından yeterli olduğunu söyleyebilirim fakat proje açısından mühendislik olarak laboratuvar ve ekipman açısından yetersiz olduğunu söyleyebilirim.

Okuduğun bölümün ya da okulun zorlukları neler ?

Bölüm ders içerikleri açısından çok ağır ve en zor bölümlerden biri diyebilirim. Mühendislik alanına ilginiz yoksa veya sürekli çalışma sistemi içinde olmayan biri için fazlasıyla zorlanabileceği bir bölüm. Okuduğum okulun zorlukları bölümüm açısından herhangi bir proje veya yarışma açısından sponsorluk veya maddi yardım açısından diğer üniversitelere kıyasla ilgisiz olmaları.

Eğitimcilerin ilgi düzeyi nasıl? Zorlayan mı yoksa yardımcı olan kişiler mi ?

Bölümümüzde çok fazla sayıda profesör var ve alanlarında çok başarılı çok bilgili insanlar fakat yardımcı olma konusu için aynı şeyi söyleyemem. Zorlama açısından bazı dersler eğitimci sayesinde daha da zorlaşıyor. Birkaç öğretim elamanı hariç iyi ve yeterli olduklarını söyleyebilirim.

Okulunun yurtdışı imkanlarıyla ilgili bildiğin birkaç şey varsa bizimle paylaşır mısın?

Bizim fakültemizde erasmus ile yurtdışı eğitime gidilebiliyor. Seviyesindeki üniversitelere göre bakınca bizim üniversitemiz çok fazla öğrenciye sınava tabi tutarak yurtdışı imkanı sunuyor. İtalya , Romanya , Makedonya , Polonya , İspanya gibi ülkelere eğitim amaçlı bir veya iki dönem boyunca gidilebiliyor.

Okulun, bölümün için sana yeteri düzeyde çalışma/staj imkanı sunuyor mu? Yoksa okul bittikten sonra her şey size mi kalıyor ?

Şu an bulunduğumuz durum gereği her insan üniversite okuyup mezun olabiliyor. Artık önemli olan herhangi bir bölüm okumak yerine kendimizi geliştirmek. Okulun staj imkanı olarak çok iyi olduğunu söyleyemem. Okul verebildiğini bize veriyor fakat tamamıyla kişiye kendisini geliştirmesine bağlı. Hazırlık okuyup kimse İngilizce öğrendim diyemez. Eğer dil eksikliği , yazılım bilgisi eksikliği varsa okulun da yapabileceği bir şey yok.

Okulun ve bölümün hakkında sınava hazırlanan öğrencilere birkaç tavsiye verebilir misin ?

Bölüm açısından ; çalışmanın hiçbir zaman 50 yaşına gelince bile bitmeyeceğini , gelişen teknolojiyle kendimizi denk tutmamız gerektiğini bilerek seçsinler. Sadece bölümü okumakla kalmayıp hiçbir okulun eğitim olarak vermeyeceği program bilgisi , analiz bilgisi , dil öğrenimi olacağını da düşünsünler.
Okul açısından ; Mühendislik açısından puan bazında muadillerine göre çok üst düzey eğitimi var. Tek eksikliği proje veya yarışma açısından çok fazla destek olmamaları ve belli başlı hocaların sorumsuzluğu.

Son olarak mesleğinin en iyi çalışma pozisyonu/şirketi nedir ?

En iyi pozisyon olarak bir şirketin yönetim kısmında süreçten sorumlu baş mühendis olabilirsiniz . Bana göre havacılık sektörü çalışılabilecek en iyi pozisyon ve ülkemiz açısından örnek verebileceğim şirketler. TAI , TEI , FNSS , Alp Havacılık , ASELSAN , FORD OTOSAN

Eğitim Yoldaşım

egitimyoldasim.com öğrenciler için kurulmuş , hedeflerindeki okullar ve eğitim bursları için rehber niteliğinde bir platformdur.


İlgili Makaleler



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



Başa dön tuşu